пʼятниця, 5 вересня 2008 р.

10 фатальних помилок в інтернет бізнесі

Існує два основних правила успіху. Перше - знати і робити правильні речі. Друге - знати, чого робити не слід. Ви можете робити безліч "правильних" речей, але, роблячи одну "неправильну річ", неусвідомлено позбавляєтеся багатьох шансів на успіх. Помилки, про які піде мова нижче, зустрічаються практично у всіх областях...

Останні чотири роки я напружено працював в якості топ-консультанта з компаніями, що проводять програмне забезпечення, магазинами роздрібного продажу, професійними спікерами, дистриб’ютерами, розробниками ігор, брокерами нерухомості, автоділерами, докторами, адвокатами... У більшості з цих компаній робилися помилки, які зменшували можливості прибутку. Давайте ж вчитися тому, чого не слід робити в інтернетівському маркетингу! Отже, 10 фатальних помилок, здатних знищити можливість успіху.

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 1

Дозволити програмістам або графічним дизайнерам стати Вашими радниками з інтернет-маркетингу. Маркетинг як і в інтернеті, так і в "реальному" просторі є самостійною дисципліною. Успішний маркетинг - це більше, ніж процес продажів, більше, ніж творчий процес або програмування.

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 2

Дуже багато увагу Вашої компанії або Вашому продукту. Зробіть Ваш сайт таким, щоб він представляв Ваш продукт (послугу), а не був дошкою оголошень. Сайт повинен бути розроблений як комерційна презентація. Професійна комерційна презентація показує, як той або інший продукт може задовольнити очікування, потреби споживача, представляє продукт в логічному синтаксисі і навчає потенційного клієнта, як цей сервіс або продукт можуть задовольнити його потреби і потреби. Іншими словами, професійний продавець з'ясовує потреби ринку і показує, яку вигоду споживач зможе витягнути з представленого продукту або сервісу.

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 3

Відсутність визначеності в питанні, хто є Вашим цільовим споживачем і які його потреби. Успішні продавці точно знають, в чому понад усе зацікавлені їх потенційні і реальні клієнти і добре інформовані про продукти і послуги конкурентів. Вони знають про свій цільовий ринок все: який вік у їх потенційних клієнтів, рівні освіти і доходів, хто ці люди, де проживають і інше...

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 4

Небажання збирати контактну інформацію про потенційних клієнтів. Для інтернетівського продавця ця помилка - найпробачніша. Ви повинні збирати контактні дані для відповідей на кваліфікаційні питання, з тим, щоб згодом розсилати доречну інформацію для своїх потенційних клієнтів.

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 5

Відсутність back-end (супутніх товарів або послуг, що примушують клієнта знову звертатися до Вас). Шукайте і знаходьте продукт, послугу, відповідні основній темі, за якими Ваш клієнт звернеться до Вас знову. Використання back-end перетворює епізодичні продажі окремим клієнтам в продажі, що повторюються. Дивно, але небагато бізнесів спілкуються з своїми клієнтами з метою інформування тих про нові продукти або послуги. По-справжньому успішні торговці постійно знаходять додаткові послуги, які вони можуть запропонувати своїм існуючим і потенційним клієнтам для генерування додаткового прибутку.

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 6

Невміння зробити процес продажів легким. Багато продаючих сайтів не мають навіть форми для замовлення! Яким чином Ви полегшуєте процес замовлення для своїх відвідувачів? Вони можуть робити безкоштовні дзвінки? Вони можуть посилати факсом або електронною поштою свої замовлення? Ви приймаєте кредитні картки? Працюєте зі всіма клієнтами, у тому числі і зарубіжними? З Вами можна мати справу 24 години в добу? Станьте фанатиком поліпшення сервісу для своїх клієнтів. Роблячи легким і зручним звернення до Вашого бізнесу, Ви привернете більшу кількість клієнтів, що послідовно повертаються до Вашого сайту.

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 7

Довготривала відсутність контактів з Вашими потенційними клієнтами, спроби знайти "гарячу клавішу" продажів. Маркетинговий успіх - це не випадок, а процес. Процес вимагає часу. Ви повинні контактувати з Вашими потенційними клієнтами мінімум 12 разів протягом 12 місяців. Якщо Ви не бажаєте оплачувати таку ціну, можете не розраховувати на цих людей. Ви повинні знати точно, до кого звернені Ваші маркетингові зусилля, чого ці люди хочуть, і контактувати з ними знову і знову, до тих пір, поки вони або відмовляться стати Вашими клієнтами, або вирішать, що Ви маєте краще рішення для їх невідкладних проблем. Вибір часу теж є критичним чинником. Сторонні впливи часто проводять живий відгук серед покупців. Наприклад, різдвяні ялинки активніше продаються в різдвяний період, а пожертвування до фонду Червоного Хреста злітають в періоди криз. Чи зможете Ви знайти той чинник "стороннього впливу", який відновить інтерес Ваших клієнтів?

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 8

Небажання випробовувати, тестувати. Тестування - це постійний процес. Постійна перевірка, що з того, що Ви робите, дає кращі результати... Тому що Ви ніколи не знаєте, що дасть кращі результати. Річ у тому, що ринок часто купує зовсім не те, що Ви припускаєте. Ви повинні прагнути до максимальної віддачі від кожного маркетингового долара. Тестування покаже, де шукати найбільшу віддачу. Не забувайте, що витрати Вашого сайту однакові для отримання 10, 100 або 1000 потенційних клієнтів.

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 9

Невміння писати "чарівно" і примушувати відвідувачів ухвалювати негайне рішення. Важливо знати дещо речей, щоб не здійснювати поширених помилок в складанні текстів на Вашому сайті.

Сім поширених недоліків, характерних для неефективних сайтів:
1. Неефективні сайти зосереджені на особливостях продукту або сервісу, тоді як клієнти піклуються про вигоди, які вони хочуть одержати від продукту або сервісу.
2. Неефективні сайти жахливо докучливі, смутні, нецікаві.
3. Неефективні сайти не просять про будь-яку дію з боку потенційного покупця.
4. Неефективні сайти не спокушають відвідувача вжити заходи тепер.
5. Неефективні сайти не повідомляють відвідувачів, що вони одержать, якщо вживуть заходи тепер.
6. Неефективні сайти припускають інтерес відвідувачів до продукту або сервісу тільки на тій підставі, що це продається.
7. Неефективні сайти роблять спроби бути "творчими " і "розумними", вважаючи, що "розумний" продає, і цей "розумний" нічого не робить для мотивації відвідувачів набувати тепер.
ВИ ПОВИННІ ЗОСЕРЕДИТИСЯ НА ВИГОДАХ, ЯКІ ХОЧУТЬ ОДЕРЖАТИ ВАШІ ПОТЕНЦІЙНІ КЛІЄНТИ!

ФАТАЛЬНА ПОМИЛКА 10

Невизначеність в питанні: що примушує Ваших потенційних і реальних клієнтів і мати справу з Вашим бізнесом? Які переваги для Ваших відвідувачів або клієнтів надає Ваш бізнес? Що робить Вас унікальним? Яка сформульована Ваша могутня унікальна позиція, яку Ви пропонуєте у всьому Вашому маркетингу, рекламуванні і комерційних акціях? Це щось таке, чого клієнт не зможе знайти де-небудь ще. Це основа Ваших ділових відносин з клієнтом, і її суть повинна коренитися у всьому, що робить Ваш бізнес. Щоб створити могутню унікальну позицію, Ви повинні відповісти на питання: яку специфічну ринкову нішу я вибираю для свого бізнесу? Типова помилка маленького і середнього бізнесу - намагатися бути "всіма речами" для реальних і потенційних клієнтів. Бізнес, який має власний сегмент ринку, - це бізнес, який процвітатиме.

Оригінал статті на російській мові тут:
http://uportal.com.ua/bit/ibusiness/papers/10mistakes.htm

Немає коментарів: